Bariatrik Cerrahi Nedir
Bariatrik cerrahi nedir? kilo kaybında yardımcı olan çeşitli obezite cerrahisi operasyonlarına verilen genel isimdir. Mide hacminin küçültülmesi ya da besin emilim alanlarının azaltılması tekniğiyle yapılan bu ameliyatlar en çok tercih edilen yöntemlerdir. Temel olarak vücuda giren enerji miktarının yakılan miktardan fazla olması Obeziteye neden olmaktadır.
Bariatrik cerrahi nedir? Ya da diğer adıyla Obezite Cerrahisi bir operasyon sayesinde diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi birçok hastalığın iyileştirilebileceği eşsiz bir alandır. Obezite için en yaygın olarak kullanılan ölçüm yöntemi vücut kitle endeksidir. Kilonun boyun karesine bölünmesi ile elde edilen değerdir.
Bariatrik Cerrahinin Uygulanma Şekilleri
- Biliopankreatik düvesiyor
- Gastrik bypass
- Tüp mide operasyonu
Bariatrik cerrahi nedir? Bu uygulamaların hepsi kiloyu azaltarak, kiloyla ilişkilendiren kalp hastalıkları, alkolik olmayan steatohepatit, gastroözofageal reflü hastalığı, alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı, hipertansiyon, tıkayıcı, tip-2 diyabet, uyku apnesi gibi hastalıkların iyileşmesini hedefler. Bu işlem sayesinde hastalar günlük faaliyetlerini daha rahat sergilediklerinden yaşam standartlarını arttırabilmektedir.
Bariatrik Cerrahi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bariatrik cerrahi nedir? Monitörlere bağlanan özel kamera cihazları yardımıyla hastanın karnında büyük bir yara açmadan karın içini gözlemleyerek cerrahi işlemi daha çabuk ve kolay yapabilmektedir. Laparoskopik (kapalı, kansız, bıçaksız ameliyat) tekniğiyle gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür.
Bariatrik cerrahi nedir? Obezite cerrahisinin yapılmasında ki esas amaç kilo vermenin yanı sıra obezitenin neden olduğu hastalıkların gelişmesine engel olmaktadır. Ameliyat sonrası doktorla görüşmeye devam etmek ve beslenme şekline dikkat etmek gerekmektedir. Kısıtlayıcı ameliyatlar, emilimi bozan ameliyatlar, kısıtlayıcı ve emilimi bozan kombine ameliyatlar olmak üzere etki mekanizmasına göre 3’e ayrılır.
Bariatrik cerrahi nedir, kimlere yapılmaz?
*Vücut kitle endeksi 40 veya üzeri olan kişiler
*Vücut kitle endeksi 35-39,9 arası olan aynı zaman tip-2 diyabet hastalığı olan kişilere
*Hipertansiyon ve uyku apnesi gibi kiloyla ilişkili bir hastalığı olan kişilere
*Vücut kitle endeksi 30-34 arasında olup, belli sağlık sorunlarından birkaçına sahip olan kişilere yapılmamaktadır.
Bariatrik cerrahi kimlere yapılır?
*Obezitenin en az 3 yıl var olması
*Hormonal hastalıkların bulunmaması
*İlaç ve diyet tedavisine rağmen, en az 1 yıldır kilo verilememesi
*Alkol ve ilaç bağımlısı olmaması
*Hastanın uygulanacak yöntemi anlaması ve ameliyattan sonra uyum sağlayabilecek durumda olması halinde ameliyat olabilmektedir.
Bariatrik cerrahi kişinin yeme kapasitesinin, fiziksel olarak mideyi küçülterek ya da sindirim kanalını kısaltılması şeklinde yapılan işlem kişinin daha çabuk doyuma ulaşmasını sağladığından günümüzde en çok tercih edilen cerrahi müdahalelerden biridir.