Şht. Hasan Yılmaz Sk. No:20/A Küçükbakkalköy Ataşehir / İSTANBUL Tel: +90 216 575 55 74

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme 
Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme 
Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme 

Bariatrik cerrahi sonrası beslenme aşırı şişmanlık ve bu şişmanlığın beraberinde getirdiği rahatsızlıkla sonucu ameliyat olan hastalar için çok önemlidir. Bariatrik cerrahi ameliyat sonrası genel olarak bir beslenme yetersizliği olacağından hastanın günlük alması gereken protein miktarı ortalama 60 ile 80 gr arasında olmalıdır. Bu beslenme operasyon sonrası besin alımının azalmasından dolayı yiyecek seçiminin değişmesi, tüketilen besinlerin emiliminin azalmasından dolayı sağlıklı ve kaliteli beslenmek çok önemlidir. Bu süreçte genel olarak beslenme yetersizliği ortaya çıktığından yüksek proteinli ürünler ile desteklenmelidir.

Bariatrik cerrahi sonrası beslenme obezite cerrahisi sonrası büyük önem taşımaktadır. Kas yapısını ayakta tutan en yapılardan en önemlisi kolojenlerdir. Bunun için kas yapısını ayakta tutmak isteyen kişiler kas kütlesini korumak için mutlaka kolojeni tercih etmelidirler.

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenmenin Faydaları

  • Kilo kaybının sürdürülmesi
  • Sağlıklı ve kaliteli yaşam standartlarının iyileştirilmesi
  • Yüksek proteinli ürünler cerrahi ameliyat sonrası meydana gelebilecek yan etkilerin azaltılması
  • Bariatrik cerrahi sonrası beslenme Obeziteye bağlı ölüm oranlarının azalması hedefleri arasındadır.

Zorlu bir süreç olan bariatrik cerrahi bir beslenme protokolüdür. Operasyon öncesinde hasta ile tüm detaylar görüşülüp hastanın beklentileri sorgulanmalı, hastaya ameliyat ile ilgili tüm süreç anlatılarak hasta bilgilendirilmelidir. Doktor aynı zamanda hastanın genel durumuyla ilgili kontrollerinde ameliyat sonucunda oluşabilecek hasarı önlemek için bireyin beslenmesini yüksek protein ile desteklemelidir.

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenmenin Önemi

Bariatrik cerrahi sonrası yüksek protein ile beslenme cerrahi operasyon sonrası yara iyileşmelerinde önemli bir yere sahiptir. Kişi hayvansal ve bitkisel proteinli gıdaları ancak normal beslenme sürecine geçtikten sonra alabilir. Bu sürece kadar hasta gün lük en az 30 gr takviye ürün almaya özen göstermelidir. Kas yapısını ayakta tutan en önemli şey kolojendir. Kilo kaybını kastan yaşayan kişilerin yaşam kalitelerinde düşmeler olacağından dışarıdan alınabilecek çeşitli amino asitler ile beslenmelerini destekleyebilirler.

Dışarıdan alınabilecek amino asit çeşitleri

  • Arjinin Histidin Lösin
  • İzolösin
  • Valin
  • Lizin
  • Metionin/Sistein
  • Fenialanin/Tirozin
  • Treonin
  • Triptofan

Proteinin yapı taşını amino asit oluşturmasının yanı sıra 20 farklı çeşit amino asitlerden oluşmaktadır. Proteinin içinde bulunan aminoasitler zincirin her bir halkası gibi birbirine bağlıdır. Bu nedenle de proteinin beslenmede önemli bir yeri vardır.

Bariatrik cerrahi sonrası beslenmede İnsan vücudunda su ,yağ ve karbonhidrat oranları farklı olduğundan her bireyin günlük alması gereken protein miktarı da değişkenlik göstermesidir. İşin içine bariatrik operasyon girdikten sonra beslenme tamamen kişileştirilip yüksek proteinli ürünler ile desteklenmektedir. Hazırlanması kolay olan porsiyonluk hazırlanmış protein takviyesi ürünler tercih edilebilir.

Leave a comment