Şht. Hasan Yılmaz Sk. No:20/A Küçükbakkalköy Ataşehir / İSTANBUL Tel: +90 216 575 55 74

Bariatrik Cerrahi Sonrası Konstipasyon (Kabızlık)

Bariatrik Cerrahi Sonrası Konstipasyon (Kabızlık)

Kilo sorunu ve ona bağlı olarak doğabilecek tüm sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan müdahaleler bariatrik cerrahi olarak adlandırılmaktadır. Yunanca da ağırlık anlamına gelen “Barros” ve tedavi anlamına gelen “iatrike” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Türkçe karşılığı obezite cerrahisidir.

Bariatrik Cerrahi Kimlere Uygulanır?

Genellikle obezite olarak adlandırdığımız fazla kilolu olan hastalara uygulanan bir yöntemdir. Cerrahi müdahaleye uygun olduğunuz nasıl anlaşılır? sorusu için verilecek en doğru cevap; uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen test ve ölçümler neticesinde karar verileceğidir.

Vücut ağırlığı bireyin boyuna göre değerlendirildiğinde zayıf, normal, hafif şişman ve obez olarak değerlendirilmektedir. Obezite de kendi sınıfında 1. sınıf obez, 2. sınıf obez ve morbid obez olarak sınıflandırılır. Ağırlıkla morbid obez olarak adlandırılan bireylerde günlük yaşantıyı büyük ölçüde olumsuz etkileyen ve birçok ek hastalık bulunmaktadır.

Bariatrik cerrahi uygulaması, bu konuda eğitim almış uzman doktorların belirli kriterlere bakarak bu tedaviye uygun gördükleri hastalara uygulanır. Obezite; uyku apnesi, hipertansiyon, reflü, kalp ve karaciğer gibi birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. İşte bariatrik cerrahi tam da bu durumda çok etkili bir yöntemdir. Tek bir operasyonla birçok hastalığı tedavi etme şansını sunmaktadır.

Bariatrik Cerrahi Tehlikeli mi?

Bariatrik cerrahi denilince insanların aklına genellikle zorlu bir ameliyat türü gelmektedir. Düşünülenin aksine bu cerrahi operasyonlar genellikle kapalı yöntemler olduğu için minik dikişlerle kapatılan bir ameliyattır. Korkmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Cerrahlar insan vücudunun içini görüntüleyen yeni yöntemlerle çok kolay ve büyük yaralar açmadan ameliyatlarını gerçekleştirirler.

Mide ameliyatları çoğu ameliyat türüne göre daha az zaman harcanan ve daha az risk barındıran cerrahi işlemlerdir. Cerrahi müdahale sonrasında iyileşme süresi de nispeten daha çabuk olur. Tabi kişilerin vücut yapısı ve bünyesinden kaynaklı farklılıklar görülebilmektedir. Mide hacminin küçültülmesi veya mideye giden kanalların kısaltılarak daha çok doyum hissi sağlanması amacı ile yapılan müdahalelerdir. En çok tercih edilen tüp mide ve gastrik bypass ameliyatlarıdır.

Bariatrik Cerrahi Sonrası Konstipasyon (Kabızlık) İçin Neler Yapabiliriz?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle ortaya çıkan ve hastaları tuvalete çıkamamak gibi büyük bir sorunla karşı karşıya bırakan bir problemdir.

Genellikle çoğu cerrahi işlemden sonra görülen kabızlıkbariatrik cerrahi sonrasında da görülerek hayatı olumsuz etkilemektedir. Liften fakir gıdalarla beslenme, hareketsizlik ve yeterince sıvı alamama durumundan da kaynaklı bu durum görülmektedir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için;

  • Lif takviyesi tüketilmelidir,
  • Günlük en az 1,5 litre su içilmelidir,
  • Kayısı suyu ve hoşafı gibi kabızlıksorununa yardımcı olacak sıvılar tüketilmelidir,
  • Tedavi ekibi tarafından önerilen egzersizler yapılmalıdır, düzenli yürüyüş kabızlıksorunuyla baş etmede yardımcıdır.

Leave a comment