Metabolik Cerrahi Nedir
Metabolik cerrahi ,metabolik bir hastalığın cerrahi yöntemleri ile tedavisini amaçlayan bir cerrahi türüdür. Bu bağlamda hematolojik hastalıklar nedeniyle yapılan dalak ameliyatları da esasen sistemik bir hastalığın ameliyat ile tedavi edilme yöntemidir.
Metabolik cerrahi alanından yararlanmak için hastaların vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olması gerekmektedir. Medikal tip 2 diyabet tedavisine yanıt vermeyen ve kitle indeksi 30’un üzerinde olan hastalar metabolik cerrahi operasyonu olabilirler.
Metabolik Cerrahi Operasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?
Metabolik cerrahi (Diyabet cerrahisi ) hastaların klasik tedavi yöntemleri ile sonuç alamamasından dolayı tercih edilmektedir.
Operasyon mide veya bağırsaklara kapalı yapılan bir operasyondur. Ameliyat süresi kullanılacak yönteme göre 1-3 saat arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Metabolik ameliyatların tümü laparoskopik (kapalı ) yöntemle uygulanmaktadır. Hastaya büyük bir kesi yapılmadan 4 veya 5 delikten girilen aletler ile yapılır.
Metabolik Cerrahi Operasyonu Kimlere Yapılır?
- Vücut kitle indeksi 40’ ın üzerinde olan tüm hastalara
- Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan ve uygun tedaviye rağmen kan şekeri kontrolü bozuk olan hastalara yapılabilmektedir.
Metabolik cerrahi hastanın kaç yıllık diyabet hastası olduğu insülin kullanıp kullanmadığı, Hemoglobin A1c düzeyi (3 aylık kan şekeri kontrol ölçümü)ameliyat kararında göz önüne alınan kriterlerdir. Tip 2 diyabet tedavisinde metabolik cerrahi yöntemleri ile hastalığı çok uzun süreler boyunca etkili bir şekilde tedavi etmek mümkündür.
**Ancak; en önemli kriter pankreastan insülin salgılanmasının olmasıdır. Hastanın ameliyattan fayda görebilmesi için çok önemli bir detaydır. Bu ameliyatlarının riskinin şeker hastalığının hastada yarattığı uzun dönemli risklerden daha düşüktür
Metabolik cerrahi alanında en önemli nokta hastanın tecrübeli olan ananında uzman olan bir doktor tarafından ve ortaya çıkabilecek olası sorunlarla başa çıkabilecek donanımlı bir merkezde ameliyat olmasıdır.
Bazı ameliyatların etkileri diğer ameliyat türlerinden daha etkilidir buna karşın hastalarda vitamin ve mineral kaybı,uzun dönemli ishal gibi yan etkiler gösterebilir.Bu gibi durumlar göz önünde bulundurularak hastanın durumuna en uygun şekilde ve kar –zarar hesabı yapılmalı ve hasta bilgilendirilmelidir.
Metabolik cerrahide hastanın obezite düzeyi ve pankreas rezervi göz önünde bulundurarak hangi hastaya hangi ameliyatın uygun olduğuna iyi bir endokrinolijik araştırmadan sonra Genel Cerrah ve Endokrinoloji uzmanları tarafından karar verilir.