Mide Botoksu Yaptırmak İçin Kaç Kilo Olmalıyız?
Mide botoksu yaptırmak isteyen kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri şüphesiz ki “mide botoksu yaptırmak için kaç kilo olmalıyız?” sorusudur. Mide botoksu yaptırmak isteyen kişinin vücut kitle indeksinin 27-35 arasında olması gerekir. Yani yaklaşık 10 ila 20 kilo fazlalığı bulunan ve obez sınıfına girmeyen hastalar mide botoksu için en uygun adaylardır.
Mide botoksu yapıldıktan sonra 72 saat içinde etkisini göstermeye başlar. İşlemden sonraki 3 ila 6 aylık süre içinde hastanın fazla kilolarının %10 ila %15’inden kurtulması beklenir.
Mide botoksu öncesinde endoskop yardımıyla hastanın midesi ve oniki parmak bağırsağı kontrol edilir. Hekim, midede ve oniki parmak bağırsağında herhangi bir sorun saptamazsa botoks uygulamasına geçer. Midede ortalama 30-35 farklı bölgeye endoskopik iğne yardımıyla enjeksiyon işlemi uygulanır. Bu işlem sonunda midenin kısmi felç geçirmesi sağlanarak mide hareketleri yavaşlatılmış olur.
Mide botoksu yiyeceklerin daha uzun sürede bağırsağa gitmesi amacıyla yapılır. Sindirilmesi ve bağırsağa ulaşması daha zor hale getirilen besinler, kişinin daha uzun süre tok kalmasını ve bu sayede daha az yemek yemesini sağlar.
Mide botoksu yaptırmak isteyen kişiler uygulama sonrasında eski alışkanlıklarına devam ederek zayıflamayı beklememelidir. Mide botoksu uygulaması tek başına kişi zayıflatmaz, sadece zayıflama sürecini destekler ve sürecin daha kolay ilerlemesini sağlar. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişi, işlem sonrasında bir beslenme uzmanından destek almalı ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için çabalamalıdır.
Mide botoksundan sonra fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız protein ağırlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Kızartma, makarna ve ekmek gibi yüksek kalorili ve protein açısından fakir besinlerden uzak durmalısınız. Ayrıca işlemden sonra ağrı ve bulantılar biter bitmez egzersize başlamalı ve düzenli olarak egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
Beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken diğer kurallar ise şunlardır:
- Yemek, TV ve bilgisayar gibi dikkat dağıtan elektronik cihazların bulunmadığı bir ortamda yenilmelidir.
- Ayak üstü atıştırmalar sonlandırılmalı ve her öğün için muhakkak sofra kurulmalıdır.
- Öğünler gün içinde 3 ana öğün 2 ara öğün olacak şekilde düzenlenmelidir.