Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme
Obezite cerrahisi sonrası beslenme, yapılacak olan ameliyatın başarıya ulaşması, ileriki zamanlarda sorunların oluşmaması ve yeniden obezite rahatsızlığının ortaya çıkmasını engellemek adına büyük önem arz etmektedir. Yüksek kiloya sahip kişilerin vücut kitle indeksinin aşırı çıkması üzerine uygulanan obezite cerrahisi zor ve meşakkatli bir yolu kapsamaktadır. Bu nedenle cerrahi işlemin sonrasında titizlik içinde davranılmalıdır.
Obezite Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Değişimi
Obezite cerrahisi sonrası beslenme, cerrahi işlemi uygulayan doktorlar tarafından hazırlanacak olan diyet programına göre yapılmaktadır. Cerrahi işlem gören hasta normal olan beslenme alışkanlığını tamamen değiştirerek doktorların tavsiyesi ile oluşturulan programı kullanmalıdır. Bunun için hastaların operasyon sonrasında dikkat etmesi gereken beslenme alışkanlıkları ile ilgili olarak;
- Yemekteki her lokmayı uzun süre çiğnedikten sonra yutmalıdır.
- Günlük yemek öğün sayısını 5 öğüne çıkararak, öğünlerde tükettiği porsiyon miktarını azaltmalıdır.
- Suyu yemeklerden yarım saat önce veya yarım saat sonra tüketmeli, yemek esnasında su içmemelidir.
- Midenin genişlemesine ve daha fazla açlık hissine neden olacak gazlı içeceklerden uzak durmalıdır.
- Obezite cerrahisi sonrası beslenme kapsamında alkol tüketiyorsa eğer hemen bırakmalıdır.
- Tokluk hissi uyandırdığından dolayı genel itibari ile protein ağırlıklı beslenmelidir.
- İçerisinde yüksek oranda kalori ve karbonhidrat bulunan yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıdır.
- Aşırı şekerli besinler tüketilmemeli, gün içerisinde yaklaşık olarak 2.5 litre su tüketilmelidir.
Obezite cerrahisi sonrası beslenme, ameliyatın başarılı olmasını sağlamaktadır. Ayrıca operasyon sonrasında beslenme alışkanlığının değişmesinin yanı sıra yapılacak olan egzersiz ve sporlar beslenme ile verilecek kiloların hız kazanmasını sağlamaktadır.
Yeni Beslenme Alışkanlığı Ne Kadar Süre Devam Etmektedir?
Ameliyat olduktan sonra sorunların yenilememesi, yeni hastalıkların ortaya çıkmaması için uygulanacak beslenme şekli sürekli olarak devam etmelidir. Obezite cerrahisi sonrası beslenme konusunu ilk başta belirleyen doktorlar, periyodik kontroller sonrasında beslenme alışkanlığını yeniden düzenleyebilir.
Beslenme alışkanlıkları keyfi olarak değiştirilmemeli, yeni programa eksiksiz olarak uyulması gerekmektedir. Ayrıca beslenme ile obezitenin tetiklemiş olduğu kalp, nefes darlığı, şeker, ciğer rahatsızlıkları, hiper tansiyon ve metabolizma bozuklukları kendiliğinden tedavi sürecine girmekte, sağlıklı yaşam için sorun olmaktan tamamen çıkmaktadır.