Robotik Cerrahi ile Tüp Mide Ameliyatı
Obezite ameliyatının yapılıp yapılmayacağına karar verecek kişi genel cerrahtır. Genel cerrahın hastayı obezite ameliyatı için uygun görmesi, hastanın robotik cerrahi yöntemiyle yapılacak ameliyatlara aday olması anlamına gelir.
Robotik cerrahi yardımıyla yapılan ameliyatlar teknolojinin günümüzde insan hayatını önemli ölçüde kolaylaştırdığının önemli birer örneğidir. Robot da vinci ile yapılan operasyon, robot yardımlı laparoskopi ameliyatı olarak da adlandırılır. İşlemin robot yardımıyla yapılması hem hastanın hem de doktorun işini önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır.
“Da vinci robotu”, günümüzde ürolojiden kalp damar cerrahisine, genel cerrahiden jinekoloji ameliyatlarına kadar kullanılan ve kullanıldığı alanlarda hem hastanın hem de doktorun işini önemli ölçüde kolaylaştıran son teknoloji ürünüdür.
Cerrahi bir işlem olan tüp mide ameliyatının robotik cerrahi yöntemiyle yapılması hastanın, ameliyat sonrasında daha az ağrı yaşamasını ve ameliyat esnasında hastada büyük yara izleri açılmamasını sağlar. Ayrıca operasyon esnasında hastanın karın kasları ve zarları kesilmediğinden dolayı kişinin ameliyat sonrasında normal hayatına geri dönmesi daha hızlı ve kolay olur.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında İlk 1 Ay Nasıl Geçer?
Ameliyat sonrasındaki ilk 1 ay oldukça önemlidir. Tüp mide ameliyatından sonra hasta 4. saat itibariyle yürümeye başlayabilir. Ancak ameliyat sonrası kaçak olması ve komplikasyon gelişmesi riskine karşı hasta ilk 3 gün doktor takibi altında tutulmalıdır. Tüp mide ameliyatı sonrasında komplikasyon gelişme olasılığı %1 olmasına rağmen oluşabilecek komplikasyonlar hayati tehlike taşıdığından dolayı önemlidir ve göz ardı edilemez. Hatta gerekli durumlarda hastanın revizyon ameliyatına girmesi bile gerekebilir. Bu nedenle hastanın ilk 72 saat hastanede kalması hayati önem taşımaktadır.
Ameliyattan sonraki ilk 1 ay hastanın bulantı yaşama olasılığı oldukça yüksektir ve bu nedenle hasta ilk 1 aylık dönemde katı gıda tüketmemelidir. Ameliyat sonrasındaki ilk 2 hafta hastanın yalnızca sıvı gıdalar tüketmesi sonraki 2 hafta içerisinde ise püre haline getirilmiş besinler tüketmesi tavsiye edilir. Ameliyat sonrasındaki her dönemde olduğu gibi ilk 1 aylık dönemde de hasta protein ağırlıklı beslenmeyi ihmal etmemelidir.