Tüp Mide Ameliyatı Riskli midir?
Tüp mide ameliyatı olacak kişilerin en fazla sorduğu sorular arasında “tüp mide ameliyatı riskli midir?” sorusu yer alıyor. Tüp mide ameliyatı günümüzde en sık uygulanan cerrahi işlemlerden biridir ve ameliyat sonrası komplikasyon gelişme olasılığı %1’dir. Ancak buna rağmen tüp mide ameliyatı sonrasında hastanın 3 gün boyunca doktor kontrolü altında tutulması ve hastaneden tabucu edilmemesi gerekir. Çünkü tüp mide ameliyatından sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonlar hayati tehlike taşımaktadır.
Ameliyat sonrasındaki ilk 3 gün hayati önem taşır. Bu dönemde oluşabilecek komplikasyonlara acil tıbbi müdahale gerekir. Zamanında ve uzman bir ekip tarafından hastaya müdahale edilmemesi hastanın hayatını riske atabilir.
Tüp mide ameliyatından sonra çeşitli komplikasyonlarla karşı karşıya kalınmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Ameliyat sonrasındaki ilk 2 hafta hastanın bulantı yaşamaması için katı gıda tüketmemesi ve sadece sıvı besinlerle beslenmesi önerilir. 2 haftalık sıvı diyet dönemi sona erdikten sonra da hastanın hemen katı gıdaya geçmemesi ve operasyon sonrasındaki 3. ve 4. haftada besinleri püre haline getirerek tüketmesi tavsiye edilir.
Ameliyattan 4 hafta sonra hasta katı gıda tüketmeye başlayabilir ancak bu hastanın eski beslenme düzenine kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmez. Hasta fazla kilolarında kurtulmak ve fit bir vücuda kavuşmak istiyorsa bu dönemde yediğine içtiğine dikkat etmeli ve protein açısından zengin kalorisi düşük gıdalarla beslenmeyi alışkanlık haline getirmelidir.
Ameliyat sonrası dönemde sağlıklı ve doğru beslenmek oldukça önemlidir. Hastanın beslenme uzmanının ve doktorunun uyarılarını dikkate almadan yaşamına devam etmesi, verdiği kiloları kısa süre içerisinde tekrardan almasına ve yeniden ameliyata girmesine neden olabilir. Ameliyat sonrası kilo veren hastaların verdikleri kiloları geri alma olasılıkları %10 ila %15 arasındayken kişinin tekrardan ileri derecede obez olma olasılığı %5 ila %10 arasındadır.
Ameliyat sonrasında hastanın ciddi sağlık sorunları yaşamaması ve hatta mevcut sağlık problemlerinden zamanla kurtulması gerekir. Bunun için hastanın doktorun tavsiye ettiği şekilde beslenmesi ve bu dönemde daha hızlı kilo verebilmek için spor veya egzersiz yapmaması önerilir. Fazla kilo nedeniyle kişi egzersiz esnasında ciddi solunum sorunu yaşayabileceğinden ameliyat sonrasındaki 3 ay boyunca egzersiz yapılmaması tavsiye edilir.