Şht. Hasan Yılmaz Sk. No:20/A Küçükbakkalköy Ataşehir / İSTANBUL Tel: +90 216 575 55 74

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Ağrı Olur mu?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Ağrı Olur mu?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Ağrı Olur mu?

Tüp mide ameliyatı laparoskopik yani kapalı yöntemlerle yapılan cerrahi bir operasyondur. İşlem esnasında karın kasları ve zarları kesilmediğinden dolayı ameliyat sonrasında ciddi komplikasyonlar oluşmaz. Tüp mide ameliyatı sonrasında ilk gün ağrı olması normalken ameliyattan sonraki günlerde bu ağrının azalması ve hafiflemesi gerekir. Ağrı hafiflemiyorsa ve azalmıyorsa acil müdahale gerektiren bir durum olabilir.

Ameliyattan sonra hastanın vücudunda milimetrik yara izleri oluşsa da izler ameliyattan sonraki birkaç ay içinde tamamen kaybolur. Operasyon esnasında robotik cerrahi teknolojisinden faydalanılması, ameliyatın daha az ağrıyla tamamlanmasını ve ameliyat sonrasında iz kalmamasını sağlar.

Tüp mide ameliyatı esnasında genellikle “da vinci robotu” kullanılır. Bu robot günümüzde jinekoloji (kadın doğum), üroloji, genel cerrahi ve kalp cerrahisinde yapılan ameliyatlarda kullanılır ve cerrahi operasyonları önemli ölçüde kolaylaştırır.

Tüp mide ameliyatı sonrasında bazı durumlarda revizyon ameliyatı gerekir. Revizyon ameliyatları operasyon sonrasında kaçak ya da darlık olması durumunda veya hastanın uzun vadede tekrardan kilo alması sonucunda yapılır.

Hasta için uygun revizyon ameliyatının bulunması oldukça önemlidir. Tüp mide ameliyatı olan hastanın revizyon ameliyatı olması ilk ameliyata kıyasen daha zordur ve bu operasyonun da muhakkak uzman bir cerrah tarafından yapılması gerekir. Hasta için en uygun ameliyata da yine doktor karar vermelidir.

Hasta tüp mide ameliyatından sonra 2. bir revizyon ameliyatı olmamak ve tekrardan kilo almamak için beslenmesini ve yaşam şeklini düzenlemelidir. Hastanın eski alışkanlıklarını devam ettirerek ameliyat sonrasında zayıflamayı beklememesi gerekir. Kişi zayıflamak ve fazla kilo nedeniyle karşı karşıya kaldığı sağlık sorunlarından kurtulmak istiyorsa karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinler tüketmekten kaçınmalı ve protein ağırlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirmelidir.

Ameliyattan sonraki ilk 1 ay katı gıda tüketilemez ve bu dönemde kilo kaybı oldukça hızlıdır. Kiloların hızlıca verildiği bu süreçte kas kaybı yaşanmaması için yüksek miktarda protein içeren diyet içecekleri tüketilmelidir. Bu içecekler hastanın kas kaybı yaşamasını engellerken bir yandan da halsiz ve bitkin hissetmesine engel olacaktır.

 

Leave a comment