Tüp Mide Ameliyatı
Tüp mide ameliyatı aşırı kilolardan kurtulmak isteyen hastaların uygulamış olduğu diyet programlarının, ilaç kullanımlarının ve egzersiz faaliyetlerinin yetersiz kalması ya da işe yaramaması durumunda gerekli hale gelmektedir. Midenin hacminin küçültülmesini amaçlayan tüp mide diğer operasyonlara göre daha çok ve kısa zamanda etkisini göstermesinden dolayı, obezite tedavisinde uzmanlar tarafından sık tercih edilip uygulanmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatına Uygulanması
Tüp mide ameliyatı yapma doktorun inisiyatifinde olan bir süreci kapsamaktadır. Uzmanlar aşırı kilolu olan hastaları gerekli tetkik ve tahlillerin sonucuna göre ameliyata almaktadır. Ameliyat kararı verilen hastalar;
- Uygun diyet programı ile ameliyata kadar verebileceği kadar kilo vermelidir.
- Ameliyatı olumsuz yönde etkileyecek veya zora sokacak olan ilaçların bırakmalıdır.
- Alkol ve sigara kullanımına operasyona 7 gün önce ara vermelidir.
- Ameliyatın kolay ve güvenli geçmesini sağlamak için doktorların verdiği ilaçlar zamanında ve eksiksiz olarak kullanılmaya başlanmalıdır.
- Ameliyattan yaklaşık olarak 12 saat önce yeme ve içme kesilmelidir.
Tüp mide ameliyatı bu önlemler eşliğinde yapıldığı takdirde başarılı şekilde ilerlemekte, ameliyattan istenen sonuç elde edilmektedir. Yapılacak tüp mide uygulamasına hazırlıksız girilmesi hem doktorlara hem de hastalara zorluk çıkaracaktır.
Tüp Midenin Kilo Verme Üzerinde Etkisi
Tüp mide ameliyatı uygulanasının ardından ertesi gün sıvı diyetinin uygulanmaya başlanması ile birlikte kilo verme başlamaktadır. Kilo verme artan bir oran göstererek hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu bağlamda ameliyattan sonra;
- İlk 6 hafta sonunda ameliyattan önceki kilonun yüzde 10’luk kısmı,
- İlk 3 ayının ardından başlangıçta bulunan kiloların yüzde 15’lik kısmı,
- Ay sonunda operasyona girilen kilonun yüzde 20’lik bölümü,
- Operasyonun 9. Ayının bitiminden itibaren kiloların yüzde 25’lik kısmı
- 12 ayın sonda ise en baştaki kilonun yüzde 35 ya da 40 kadar bir kısmı verilmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrasında alınacak tedbirler, uygulanacak diyet programları ve sor faaliyetleri bu oranların değişkenlik göstermesinde etkili olmaktadır. Ameliyat sonrasında dikkatli davranan hastalar bu oranların daha fazlası ile kilo vermekte ve ameliyatın etkisi geçse bile kilo vermeye devam eder ve zayıflamış halini muhafaza etmektedir.