Şht. Hasan Yılmaz Sk. No:20/A Küçükbakkalköy Ataşehir / İSTANBUL Tel: +90 216 575 55 74

Tüp Midelilerin Sıkıntıları

Tüp Midelilerin Sıkıntıları
Tüp Midelilerin Sıkıntıları
Tüp Midelilerin Sıkıntıları

Tüp Midelilerin Sıkıntıları

Tüp midelilerin sıkıntıları tüp mide ameliyatı sıklıkla tercih edilen ve uygulanan bir operasyon yöntemi olduğundan ameliyat sonrası bazı problemlerle karşılaşılabilmektedir. Tüp mide ameliyatı Mide küçültmesi olarak da bilinmektedir.

 

Tüp Mide Ameliyatının Risk Komplikasyonları

Tüp midelilerin sıkıntıları Tüp midelilerin ameliyattan sonra karşılaşabileceği risk komplikasyonlardan bazıları;

1.Ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek risk ve komplikasyonlar

2.Ameliyat sonrasında kısa vadede ortaya çıkabilecek risk ve komplikasyonlar

3.Ameliyat sonrasında uzun vadede gelişebilecek risk ve komplikasyonlar

Tüp Mide Ameliyatı Sırasında Ne Gibi Sorunlar Gelişebilir?

Tüp midelilerin sıkıntıları cerrahınızın deneyimi oranları en aza indirse de, tüp mide ameliyatı sırasında karşılaşılabilecek bazı problemler de vardır ancak bunlar genellikle deneyimli bir cerrah tarafından ameliyat sırasında çözülebilmektedir.

Bu fark edilmez ve ya yönetilmedikleri takdirde ameliyattan sonra mutlaka ilk iki hafta da belirti vermektedir.

  • Stapler hattından kaçak: Eskisinin %15’i kadar olan yeni mide oluşturulduktan sonra genelde ameliyat sırasında hava veya metilen mavisi ile kaçak testi yapılır. Ameliyat sırasında kaçak riskini azaltır.
  • Farkına varılmayan mide yaralanması: Stapler tarafından gerekse kullanılan el aletleri tarafından midede fark edilmeyen yaralanmalar oluşabilir.
  • Tüp midelilerin sıkıntıları, Görüşü engelleyecek kadar büyük ve yağlı karaciğer: Obezite cerrahisi hastalarında büyük ve yağlı ağır karaciğer sık görülen bir durumdur. Bu nedenle bütün hastalara ameliyat öncesi 2 haftalık bir preop diyet uygulanmaktadır.
  • Karın içi yapışıklar: Yapışıklar genellikle geçirilen karın ameliyatları veya enfeksiyonlara ya da hastalıklara bağlı oluşabilir.
  • Kontrol edilebilen kanamalar: Ameliyat sırasında pek çok kaynaktan kolayca kontrol edilebilen kanamalar gelişebilmektedir. Olası büyük damarsal yaralanmalar da cerrahın Laparoskopik olarak damar dikişi atabilecek yetenek ve deneyimde olması gerekebilir.
  • Tüp midelilerin sıkıntıları Dalak yaralanmaları: Genellikle BMI değeri çok yüksek, karın içi yağ dokusu fazla ve preop diyeti uygulamayan vakalarda yetersiz görüntülemeye bağlı olarak gelişmektedir. Yaralanmaların derecesine göre tedavi uygulanır.
  • Karaciğer yaralanması: İleri karaciğer yağlanması olan hastalarda ekartasyona bağlı olarak, çoğu kez önemsiz derecede karaciğer yaralanmaları gelişebilir. Olası bir karaciğer yaralanması anlamlı derecede kan kaybına, enfeksiyona ve hatta yaşam kaybına yol açabilir.
  • Kontrol edilemeyen kanama: Normal seyreden bir obezite ameliyatında neredeyse 0’a yakın bir risktir. Özellikle cerrahi egoya bağlı olarak batına uygunsuz trokar girişi sırasında büyük damar yaralanmasına bağlı olarak hasta kaybına neden olabilmektedir.
  • Kardiyovasküler problemler: Genellikle ameliyat öncesi saptanamamış, altta yatan bir kalp hastalığına bağlı olarak gelişmektedir.
  • Anaflaksi: Çok nadir görülen Anestetik maddelere bağlı ciddi alerjik reaksiyon durumudur.

 

Tüp midelilerin sıkıntıları, Tüp mide ameliyatı sonrasında ameliyatın uzun süreli ve başarılı olabilmesi için diyetisyen ve ya uzman hekimin hazırladığı diyet listesine mutlaka uyulmalıdır.

 

Leave a comment