Bariatrik Cerrahi Sonrası Osteoporoz (Kemik Erimesi)
Günümüzde obezite yaygın hastalıkların başında gelmektedir. Obezitenin yayılmasını önlemek ve tedavisini sağlamak için bazı cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Bu cerrahi işlemler ile kişilerin yemek yeme miktarının azaltılması hedeflenmektedir. Cerrahi müdahaleler ile kişinin midesi küçültülür veya sindirim kanalı kısaltılır. Bu sayede kişilerde daha çabuk doyma hissi ortaya çıkmaktadır. Yapılan tüm bu müdahalelere ise bariatrik cerrahi adı verilmektedir.
Bariatrik cerrahi işlemlerinin hemen hepsinin hedefi aynıdır. Bu hedef, fazla kiloyu olabildiğince azaltarak hastanın obezite sebebiyle oluşan olumsuz durum ve hastalıkları iyileştirmektedir. Fazla kilo sebebiyle tetiklenen hastalıkların bazıları şunlardır; kalp-damar rahatsızlıkları, diyabet, karaciğer hastalıkları, uyku apnesi, hipertansiyon, reflü ve eklem ağrılarıdır. Kişide bu ek hastalıklar olmasa bile obezite başlı başına bir hastalıktır.
Osteoporoz Nedir?
Osteoporoz halk dilinde kemik erimesi olarak bilinmektedir. Bu hastalık kemiklerin içinde bulunan minerallerin azalması durumunda ortaya çıkmaktadır. Minerallerdeki azalma kemiklerin daha kırılgan ve zayıf hale gelmesine yol açmaktadır. Kemik erimesi denildiği zaman kemiklerin eriyip yok olacağını düşünmek yanlıştır. Kemiğin kırılgan hale geleceği ve yapısının bozulacağı anlamına gelmektedir.
Osteoporoz oldukça sinsi bir rahatsızlıktır. Genellikle erken dönemlerde hiç belirti vermeyerek ilerleyen zamanlarda oluşan kırık ve ağrılar ile kendini göstermektedir. Çoğunlukla ilk verdiği rahatsızlık sırt ağrısı olmaktadır. Bu durumda da ilk hasar gören kemikler sırt bölgesinde olmaktadır. Zamanla kırıkların artışı ile omur bölgesinde çökmeler ortaya çıkmaktadır. Bu durum kamburluğa sebep olabilmektedir. Ayrıca kişilerin boynunda da kısalmalar gözlemlenebilir. Kemik erimesi; kalça, kaburga ve el bilekleri gibi bölgelerde de görülmektedir.
Bariatrik Cerrahi Sonrası Kemik Erimesi Ortaya Çıkabilir Mi?
Bariatrik cerrahi işlemleri ardından kişilerde midenin küçülmesi ve sindirim yetersizliğine bağlı olarak vitamin-mineral eksikliği ya da beslenme yetersizlikleri ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kişilerin diyetisyen kontrolünde beslenmesi düzenlenerek vitamin-mineral ve protein desteği ile oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçilmektedir. Aksi taktirde yetersiz D vitamini, kalsiyum ve protein alımları ile bağlantılı olan kemik erimesi gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu hastalığı tamamen bariatrik cerrahi işlemlerine bağlamak yanlış olur.
Osteoporoz hastalığı birden ortaya çıkabilen bir hastalık değildir, zamanla gelişmektedir. Bu durumda da kişilerin anne karnından başlanarak hem aile ortamı hem de kendi beslenmesi konusunda uzman kontrolünde ilerlenmeli ve sigara-alkol gibi yanlış alışkanlıkların oluşumu önlenmelidir. Kısacası kemik erimesi tek başına bariatrik cerrahi sonrası ortaya çıkmaz.Formun ÜstüFormun Altı