Kolajenler Arasında Kaç Çeşit Vardır?
Kolajen ciltte, kemiklerde ve kaslarda bulunan önemli bir yapısal proteindir. Bu protein, dokulara güç ve elastikiyet sağlamaktan sorumludur ve aynı zamanda sağlıklı cildi korumak için de önemlidir. Bununla birlikte, kolajen yapısı kalitesizleşebilir ve bu da çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kolajenin vücutta kullanılması, kolajeni oluşturan aminoasitlerin parçalandığında meydana gelir. İnsan vücudunda en az 16 farklı kolajen çeşidi vardır. Bununla birlikte, kolajenin büyük bir çoğunluğu (yüzde 80 ila yüzde 90 arasında) 1, 2 ve 3. tiplerden oluşur. Özellikle Tip 1 kolajen, vücudun yaklaşık yüzde 90’ını oluşturur.
Tip 1 Kolajen Çeşidi
Tip 1 kolajen, insan vücudunda en bol olan ve en güçlü kolajen türü olarak kabul edilir. Kaslar, bağ doku, organlar ve deri dâhil olmak üzere vücudun bazı kısımlarını oluşturan liflerden oluşur. Tip 1 kolajen ayrıca kemikleri oluşturmaya yardımcı olur. Yaraların iyileşmesini hızlandırması, cilde gergin ve elastik kaliteyi vermesi ve dokuları bir arada tutması da önemli özellikleridir.
Tip 2 Kolajen
Tip 2 kolajen, öncelikle bağ dokularında bulunan kıkırdak yapımına yardımcı olur. Eklemlerin sağlığı, tip 2 kolajenden yapılan kıkırdağa dayanır. Bu nedenle yaş ile ilişkili eklem ağrısı veya çeşitli artrit belirtileri önlemek için yararlıdır.
Tip 3 Kolajen
Tip 3 kolajen liflerden, organlarımızı ve cildimizi oluşturan vücut sıvısının ana bileşenlerinden oluşur. Genellikle tip 1 ile beraber bulunur ve cilde esnekliğini ve sıkılığını verir. Aynı zamanda kalp içinde kan damarlarını ve dokuları oluşturur. Bu nedenlerle, tip 3 kolajen eksikliği, belirli hayvan çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre zarar görmüş kan damarlarını artırmıştır.