Şht. Hasan Yılmaz Sk. No:20/A Küçükbakkalköy Ataşehir / İSTANBUL Tel: +90 216 575 55 74

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

Obezite insan hayatını tehlikeye atan bir hastalık olmaya devam edip halk sağlığını tehdit etmektedir. Kadınlarda gebe kalamama durumu için en önde gelen sebeplerden biri olarak obezite gelmektedir. Aşırı kilo sahibi olan kadınların normal bir kilosu olan kadınlardan daha düşük yumurtlama ve gebe kalma oranına sahip olduğu bir gerçektir. Bu durum hamilelik anında bebekte ve vücutta oluşabilecek çeşitli komplikasyonları da beraberinde getirmektedir. Bu komplikasyonların şiddeti obezite olan bireyin beden kütle indeksi yükseldikçe artış göstermektedir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Gebelikte Risk

Yapılan araştırmalara göre obezite cerrahisi sonrası hamile olmak obez iken hamile olmaktan daha az risk taşımaktadır. Obezite cerrahiden kaynaklanan olumsuz yan etkilerin önüne geçmek için anne adaylarının diyetisyenler tarafından düzenlenen beslenme programlarına ve önerilerine tam uyum sağlaması gerekmektedir. Anne adayları yeterli ve dengeli bir beslenmeye ek olarak mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Gereken önemi gösteren doktor ve cerrahi işlem sonrası gebe kalan hastanın uyumu ile risk oranı oldukça azalmaktadır.

Obez olan bireyin süt üretimi gecikebilir ve emzirme dönemi olması gerekenden az olabilir. Emzirmedeki bu başarısızlıklar ile bebek yapay mamalarla beslenmek zorunda kalabilir.

Obezite cerrahisi sonrası annenin sütünün besin değeri ameliyat olmamış annede görüldüğü kadar yüksektir. Obezite cerrahisinin anne sütünü etkilemediği hastanın da ameliyat olmamış diğer anneler gibi bebek için gereken sütü sağladığı görülür.

Obezite Cerrahisi Sonrası Gebe Kalan Birey Nasıl Beslenmeli?

Tedavi sonrasında hamile kalan birey uzman doktorların tavsiyesi ile beslenmesine oldukça önem göstermelidir.

  • Besinlerin içeriğinin kaliteli ve çeşitli olmasına ve önerilen miktarda doğru protein kaynaklarının tüketmeye önem vermelidir.
  • Az ve sık beslenme düzeni önerilmektedir, 4 saat aralıklar ile beslenmek bunun için yeterli olacaktır.
  • Sıvı ve katı olan ürünleri ayırarak 30 dakika ara ile tüketmelidir.
  • Vitamin ve minerallerin tam alınmasıyla dengeli bir beslenme sağlamalıdır. Eksikliği durumunda uzman tavsiyesi ile takviye yapılır.
  • Günde en az 60-80 gram protein alması hastanın kas kütlesinin koruması açısından önemlidir.

Elbette obezite cerrahisi sonrası gebe kalan bireyin alanında uzman olan kişiler ile beraber tedavi sürecini yönetmesi ve onların tavsiyesi ile gerekli olan diyeti uygulaması sağlığı açısından önemlidir.

 

Leave a comment