Şht. Hasan Yılmaz Sk. No:20/A Küçükbakkalköy Ataşehir / İSTANBUL Tel: +90 216 575 55 74

Tüp Mide Sonrası Beslenme

Tüp Mide Sonrası Beslenme
Tüp Mide Sonrası Beslenme
Tüp Mide Sonrası Beslenme

Tüp Mide Sonrası Beslenme

Tüp mide sonrası beslenme operasyonunu başarı katsayısını artırmak için büyük bir önem taşımaktadır. Midenin büyük bir bölümünün kesilerek çıkarılmasında sonra kalan kısmın tip haline getirilmesi ile mide hacmini küçültmeye dayanan operasyon sonucunda gıda alımı büyük bir oranda düşmektedir. Daha hızlı doyma noktasına ulaşılmakta ve böylece kilo verme hem hız kazanmakta hem de daha kolay olmaktadır.

Tüp Mide Operasyonu Sonrasında Beslenme Süreci

Tüp mide sonrası beslenme aşamalı olarak geçilen süreci gösterir. Tüp mide olan bir kişi eski beslenme alışkanlığını tam olarak terk etmektedir. Uzmanların kontrolü altında yeni bir beslenme programı uygulanmaktadır. Beslenme programının tam olarak işlemesi için geçen süreçler ise şu şekildedir;

  • Sıvı beslenme süreci: Operasyonun hemen ardından hasalarda kaçak ve kanama risklerinin izlenmesi ve zamanında müdahale edilmesi için ilk 15 gün boyunca sadece sıvı gıdalar ile beslenme sürecidir. Ayrıca hacmi küçülen midenin uyum sağlaması sağlanmaktadır.
  • Püre beslenme süreci: 15 gün sonunda hastaların kontrollü bir şekilde çatal ile ezilmiş veya püre haline getirilmiş gıdaların tüketildiği süreçtir. İki hafta boyunca kademeli olarak uzmanların kontrolünde uygulanmaktadır.
  • Katı beslenme süreci: Tüp mide sonrası beslenme dönemi arasında en uzun süre devam eden süreçtir. Püre döneminin sona ermesi ile başlayan katı beslenme ömür boyu sürecek bir beslenme programı ile devam ettirilmektedir.

Katı beslenme dönemine geçen her hasta diyet uzmanlarının hastanın vücut durumu ve yapısı bakımında uygun olarak hazırlamış olduğu beslenme programına eksiksiz şekilde uyum sağlamalıdır.

Neden Tüp Mide Sonrası Dikkatli Beslenme?

Tüp mide sonrası beslenme süreçlerinden herhangi birisinin aksatılması ya da tam olarak uygulanmaması sorunlara neden olmaktadır. sıvı dönemin aksatılması ile zımbalardan kaçak ve kanama riski ortaya çıkmaktadır. püre sürecinin aksatılması ile yeni mide yorulmakta ve gıda alımı sonrasında sorunlar yaşanmaktadır.

Tüp mide sonrası beslenme sürecinde katı beslenme dönemi eksik ya da yanlış uygulanırsa verilen kilolar hızlı bir şekilde yeniden alınmakta, esnek yapısı nedeni ile küçük olan mide eksi, geniş haline kısa süre içinde dönmektedir.

 

 

Leave a comment